Home     O firmě     Produkty     Akce     Ceník     Ke stažení     Fotogalerie  
 OBJEDNÁVKY    VÝDEJ    AJS OBECNĚ

DŮLEŽITÉ DOKUMENTY
Manuál k SW Jídelna
Smlouva o poskytování služeb
PLAKÁTY K VYLEPENÍ
Obrazovka objednávek
Popis obrazovky objednávek
Popis kláves u objednávek
Signály výdejního terminálu EC 1D
Signály výdejního terminálu LÁF 5D
UVOLNĚNÉ VERZE
Poslední uvolněnou verzi programu Jídelna si můžete vyzkoušet i Vy.
Stáhněte si instalaci SW Jídelna v sekci ke stažení.
OBJEDNÁVKOVÝ FORMULÁŘ
Zde si můžete SW Jídelna objednat a zaregistrovat
Stručný popis programu JÍDELNA a jeho funkcí

Podrobný popis i s obrázky najdete v Manuálu SW Jídelna

Systém byl navržen tak, aby co nejpodobnějším způsobem práci na papíře umožnil zadávat data a poté kdykoliv okamžitě poskytl maximum výstupů a usnadnil tak práci vedoucí školní jídelny. Mnoho formulářů, které sloužily, především pro dílčí mezisoučty a pro lepší kontrolu a nalezení případné chyby, dnes již není třeba vytvářet, neboť počítač provádí výpočetní operace bez chyb, což se při tak velkém objemu čísel a údajů nedalo u člověka vyloučit.

Skladová evidence

Ve skladu se vyplní hlavičky karty. Karta je vlastně nekonečná, takže nedojde k situaci, že karta už je popsaná a je třeba ji uzavřít, založit novou a provést převod. Poté se už zapisují pouze pohyby. Příjmy na základě příjemek - dodacích listů, výdaje podle nanormovaných výdejek. Veškeré výpočty průměrných cen, zůstatků množství a stavů jednotlivých skaldů se provádějí automaticky. Lze sledovat hospodaření odděleně např. pro hlavní a vedlejší hospodářskou činnost. Vše je možno tisknout.

Dále už jen výčet funkcí programu.

  • Vytvoření vlastního počtu jednotlivých skladů (až 99)
  • Vytvoření a evidence skladových karet zásob jednotlivých skladů (až 9 999)
  • Okamžitý propočet a následné zobrazení reálného stavu skladu (množství i cena)
  • Tisk okamžitého stavu jednotlivých skladů a inventury k libovolnému datu
  • Evidence dodavatelů - adresář dodavatelů
  • Finanční operace

  • Pokladna - evidence příjmů a výdajů hotovosti (za zboží, za stravné, za identifikační média, ...)
  • Fakturace - evidence faktur přijatých k příjemkám zboží a vydaných (např. za stravu)
  • ČS - platby přes sběrný účet (starší metoda, dnes vytlačovaná klasickým HB)
  • HB - možnosti plateb přes účet. Faktury, přeplatky, inkasa, automatický přípis plateb dle el. výpisu z bankovnictví
  • ČP - možnosti plateb složenkou

Evidence strávníků

Každý strávník je do systému zaveden jen jedenkrát po přihlášení se ke stravování a automaticky je přenášen do dalších měsíců s vyznačením dnů kdy se nevaří a s vyznačením dnů podle takzvané šablony - dny v týdnech (sudý a lichý) kdy se nechce stravovat. Strávníky lze importovat z matriky SW Bakaláři. Editaci stravovacích dnů lze provádět jak jednotlivě pro každého strávníka, tak pro vybrané. Takováto hromadná editace se uplatní například při odjezdu určitých tříd na výlet, či školu v přírodě. Též se s úspěchem využije na označení dnů školních prázdnin. Evidovat lze i jednotlivé skupiny strávníků s daným odběrem porcí vyšším než jedna. Například pro odvoz jídla do jiných výdejen. Opět je možné ze souboru strávníků tisknout různé tiskové sestavy.

Dále už jen výčet funkcí programu.

  • Vytvoření souboru sazeb a norem
  • Evidence strávníků rozdělených do jednotlivých skupin podle sazby a normy
  • Aktualizace stravování jednotlivých strávníků a jejich plateb včetně FKSP a režie
  • Tisk souboru strávníků - stravovacích archů
  • Evidence hromadných strávníků tj. externích skupin s možností rozlišení příspěvku např. FKSP a rozlišení režie pro tyto skupiny
  • Automatizovaný vstup plateb strávníků - soubor s el. výpisem-HB / soubor od ČS/ČP
  • Komunikace s bankou přes internet - automatizované strhávání plateb z účtu na základě souhlasu s inkasem
  • Automatizované vyrovnání přeplatků - pokytí plateb

Přehledy, výstupy, uzávěrky

V oblasti uzávěrek je automatizace nejvýraznější. Veškeré propočty a převody jsou vytvořeny během několika vteřin, takže než uživatel stačí vypít kávu má měsíční uzávěrku (kterou dříve dělal několik dní) hotovou včetně tisků. O denní uzávěrce ani nemluvě. Systém mimo to umožňuje z dat provádět nejrůznější tisky určené pro případ kontroly, tak třeba "jen " k zpřehlednění a zpříjemnění práce uživatele. Dále bych rád vyzdvihl možnost výpočtu spotřebního koše podle vyhlášky MŠMT. Na základě počtu vydaných porcí a výdajů na kartách potravin program ukáže na 10 (resp. 11) stanovených kategoriích potravin, kde byly výživové normy překročeny a kde je naopak potřeba přidat.

Dále už jen výčet funkcí programu.

  • Denní závěrka - výdeje ze skladů + náklad na stravu, počty obědů podle jednotlivých skupin, výsledek hospodaření dne + hospodaření od počátku roku.
  • Měsíční závěrka - rekapitulace obědů a poplatků za měsíc, finanční přehled skladu, hospodaření s finanční normou, převod strávníků na nový měsíc, rekapitulace DPH
  • Spotřební koš - kontrolní výpočet plnění výživových norem
  • Roční závěrka strávníků - převod strávníků na nový školní rok, posun tříd, vynulování statistik a plateb
  • Přehled výdejek, vydaného zboží, dodacích listů a dodaného zboží podle různých kritérií

Jídelní lístky

Zde je možné psát, uchovávat a tisknout jídelní lístky, editovat receptury. Rovněž odpadá každodenní sečítání stavů, jakož i listování v normách, neboť pokud jsou zde zadány, program sám určí kolik jakých surovin bude na následující den zapotřebí. Dále pak lze zde komunikovat s programy pro automatizovaný výdej a objednávky stravy.

Dále už jen výčet funkcí programu.

  • Přehled skupin jídel
  • Přehled jídel rozdělených podle jednotlivých skupin
  • Rozpis předpisu receptury jídla na jednotlivé druhy potravin a požadované množství
  • Vytvoření jídelních lístků a jejich následná editace
  • Tisky jídelních lístků a vystavování na Internetu
  • Normování jídel podle stavů strávníků a stravovacích norem
  • Uživatelské nastavení
  • Exporty pro automatizovaný výdej a objednávky stravy pomocí čipů, nebo karet

Systémové možnosti

V této části je možné archivovat a obnovovat data, případně je odeslat technické podpoře a provádět jejich údržbu (test konzistence a odsun dat), různá nastavení, nahlásit problém či si vyžídat vzdálený servis přes internet či klasický servisní výjezd.

Pro běžnou práci uživatele jsou zde především funkce

  • Aktuaůizace SW z internetu
  • Záloha databáze (SQL) na libovolnou cestu - (komprimovaně a s heslem)
  • Obnova zálohy (do SW s odpovídající licencí bez nutnosti zadat heslo, do SW s jinou licencí s nutbností zadat heslo

Program JÍDELNA řeší veškerou agendu školních jídelen a je možné jej použít pro různé stravovací jednotky hromadného stravováni (MŠ, ZŠ, SŠ, dětské domovy, domovy důcodců, závodní jídelny atp.). Tento SW byl vyroben tak, aby poskytoval maximum informací, které se z přehledu strávníků, skladové evidence a závěrek požadují, přičemž primárním cílem bylo usnadnit a zjednodušit práci vedoucích jídelen převedením veškeré agendy vedené ručně, v papírové podobě, na automatizované zpracování pomocí osobního počítače. Důraz byl kladen též na maximální jednoduchost, aby uživatel nebyl odrazen složitostí systému.

zpět nahoru  

Co je to AJS

AJS (Automatizovaný Jídelní Systém) se uplatňuje dnes čím dál častěji v jídelnách hned z několika důvodů. Zpřesňuje kontrolu výdeje stravy (nezaplacený nebo odhlášený oběd nemůže být vydán), dává mnohé užitečné údaje pro chod jídelny (počty vydaných porcí, kdo pravidelně neodebírá stravu) a poskytuje mnohem větší komfort strávníkům (výběr jídel, automatizované odhlašování) a nejen vzhledem k cenám stravenek přináší brzo i nemalé úspory.

Identifikační média (IDM), elektronické terminály, PC

ID Média, která lze použít pro naše AJS jsou tři. Bezkontaktní čipy nebo karty různých frekvencí, kovové kontaktní čipy DALLAS, nebo kartičky s čárkovým kódem EAN8. Toto číslo má danou strukturu 3+4+1. První tři číslice znamenají registrační číslo školy. Toto číslo je přiděleno pouze jediné škole s naším systémem a tudíž se nemůže stát, aby byla použita kartička z jiné školy. Nedoporučuje se toto číslo sdělovat strávníků, aby jim nebylo umožněno, v případě znalosti algoritmu výpočtu kontrolní číslice, tuto číslici vypočítat a případně zneužít (viz. dále). Další čtyři číslice prezentují vlastní číslo karty, které je vytištěno i na kartě v číselné podobě. Poslední číslice slouží pro tzv. kontrolní součet, kterým se kontroluje správné přečtení čárkového kódu čtečkou, a počítá se podle zvláštního algoritmu ze všech předchozích sedmi číslic. V našem systému je toto kontrolní číslo využíváno jako ochranný PIN strávníků pro znemožnění zneužití jejich čísla karty. Toto číslo by mělo být sděleno pouze majiteli karty. Kartičky se protahují laserovou štěrbinovou čtečkou. Čipy se přikládají ke čtecímu zařízení. V obou případech systém dostává určitý identifikační kód, podle kterého dokáže jednoznačně identifikovat strávníka a z jeho záznamů vyčíst potřebné údaje a podle jejich vyhodnocení reagovat na daný požadavek.

Pakliže je to v systému dovoleno (viz. nastavení), lze se identifikovat i bez ID karty za pomoci numerické klávesnice, kdy je možné jak u výdeje, tak u objednávek zadat kód ručně. Zde se právě s oblibou často využívá PIN, aby nemohl někdo, kdo si přečetl číslo jiného strávníka na jeho kartičce, provést výběr či volbu jídla za něj.

Jako koncová zařízení se používají buď elektronické terminály od firmy EC Elektronik (Plzeň), nebo firmy Láf (Praha), které lze použít pouze s čipy. Další alternativou je počítač, se kterým lze provozovat všechna tři média (nikoliv však současně). V případě čipů lze kombinovat el. terminály a PC (např. na výdeji mít pro nedostatek místa a nevhodné prostředí pro PC el. terminál a na prostorném suchém místě v jídelně mít PC pro objednávky, které poskytne plný komfort pro objednání i odhlášky stravy).

Přenosy dat

Základem celého AJS je server na kterém běží SQL server Firebird. V menších instalacích poslouží dobře i pracovní stanice v kanceláři ŠJ se softwarem JÍDELNA. Měl by být především spolehlivý, přiměřeně výkonný a nejlépe zálohovaný proti výpadkům el. energie, neboť poskytuje data všem zařízením na něj napojených. Přenosy dat se dějí buďto po počítačové síti v reálném čase tzv. on-line (veškeré změny jsou okamžitě zaznamenány v centrálním PC - serveru a poskytnuty ostatním zařízením), nebo je lze přenášet na externím disku, tedy dávkově, tzv. off-line. Tato varianta se používá především tam, kde např. pro velkou vzdálenost nelze počítače propojit. Tuto druhou variantu však rozhodně nedoporučujeme pro systém umístěný v jedné budově, neboť systém zbavuje mnoha výhod, které mohl přinést. Veškeré pracovní postupy přenosů je třeba předem zkonzultovat se servisem, kde bude popsána nejoptimálnější varianta.

Obsluha AJS

Jako každou věc, po které chcete, aby vám dobře sloužila, je třeba jí umět správně používat. Nejinak je tomu u našeho AJS. Základní funkce jsou popsány na jiných místech, a proto se zde zmiňujeme pouze o funkcích a postupech přímo souvisejících s AJS.

V kanceláři

Díky AJS bylo značně rozšířeno nastavení programu JÍDELNA. Toto nastavení se provádí při instalaci AJS a je dobré ho (stejně jako instalaci samotného AJS) přenechat odborníkům. Veškeré změny, o kterých nejste přesvědčeni, že stoprocentně víte, co znamenají a způsobí, raději konzultujte telefonicky s naším servisem.

V editačním okně strávníka lze najít další dva důležité údaje. Jsou to druh jídla a výdej jídla. V druhu se zobrazuje číslem vybrané jídlo. Toto číslo si volí na objednávkách sám strávník s určitým předstihem (podle zvyklostí dané ŠJ). Taktéž si může (pokud to v nastavení nezakážete) oběd opět s určitým předstihem odhlásit. Pakliže si v nastavení povolíte vstup do této položky, budete moci i vy zasahovat do zvoleného druhu jídla, v praxi se však osvědčilo do tohoto údaje aktivně nezasahovat a pouze ho monitorovat. Výdej jídla se znázorňuje barvou daného dne. Zelené odebráno normálně, žlutá - odebráno na tzv. žolík (v případě zapomenutí IDM), červená - propadlé jídlo, šedivá - bez informace o výdeji.

Dále v menu soubory najdete položku "Automatizovaný Jídelní Systém", pod kterou se skrývájí exporty a importu. Dále zde naleznete tisk objednaných porcí za zadaný den - přehled, na který den máte kolik čeho vařit, podobnou tabulku jako je na výdeji, abyste během výdeje sami mohli sledovat stav vydávání přímo z kanceláře a v neposlední řadě neustále aktualizovaný seznam strávníků, kteří jídlo ještě neodebrali.

Záznamy o vydaných jídlech i jeho druhu se archivují a jsou k dispozici i zpětně. Pokud dítě kartičku nebo čip zapomene, dostane tzv. náhradní žolík s označením druhu a porce, který odevzdá u výdeje. Aby byl zanesen do výdeje, je zapotřebí klávesovou zkratkou Ctrl+B zapsat odběr (pole se zažlutí). To zajistí, že na jeho IDM už nikdo jiný nemůže dostat jídlo.

zpět nahoru  

U výdeje

Program bývá nastaven tak, že se spustí ihned po zapnutí počítače a čeká na prvního strávníka, který protáhne kartičku či přiloží čip. Program při spuštění nevyžaduje žádný zásah ze strany uživatele. Veškerá nastavení opět doporučujeme konzultovat s naším servisem.

Průběh VÝDEJ

Po identifikaci strávníka systém zapípá a zobrazí na obrazovce porci (písmenem: A-první stupeň, B-druhý stupeň, C-dospělí) a druh jídla (číslem:1,2,3,…,9). Pokud strávník nemá z nějakého důvodu dostat jídlo, systém o tom výrazně informuje jak na obrazovce, tak akusticky a je-li to nastaveno, tak čeká na ťuknutí do obrazovka (v případě dotykové obrazovky), stisk levého tlačítka myši ev. mezerníku. Do té doby, aby měla obsluha čas zjistit důvod nevydání stravy, systém nepřijímá žádnou další identifikaci.

Lze vyvolat tabulku, kde je uvedeno, kolik kterých porcí bylo již vydáno a kolik jich ještě zbývá vydat, příadně jmenný seznam strávníků, kteří ještě jídlo nevyzvedli.

Nastavení

Zda se nastavuje, které skupiny strávníků mohou dostat jídlo u tohoto výdeje, případně která jídla se u tohoto výdeje vydávají (používá se při větším počtu výdejů). Dále tu lze nastavit povolení zadání ID čísla z klávesnice a zda má systém vyžadovat PIN či ne atp.

V podmenu zvuky lze přiřadit jednotlivým stavům (odhláška, nezaplaceno, vydat jídlo to a to …) různé nahrané zvuky.

Potvrzení datumu a času jídla (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina...)

U výdeje velmi záleží na správnosti, neboť od toho se odvíjí, na který den a čas se bude kontrolovat přihlášení a objednávku.

Import a Export pro vzdálené výdejny - of-line instlace

Pokud budete chtít tyto položky využívat, kontaktujte servis, doporučíme Vám postup nejvhodnější Vaším podmínkám.

zpět nahoru  

OBSLUHA OBJEDNÁVEK

U objednávek

Program bývá nastaven tak, že se spustí ihned po zapnutí počítače a čeká na prvního strávníka, který protáhne kartičku či přiloží čip. Program při spuštění nevyžaduje žádný zásah ze strany obsluhy. Veškerá nastavení opět doporučujeme konzultovat s naším servisem.

Průběh VOLBY:

  1. Identifikace - strávník protáhne kartu, nebo přiloží čip
    Dále postupuje intuitivně za pomoci popisků na obrazovce (případně dle instrukcí ve stručném návodu - viz plakáty k vylepení)
  2. Ukončení a uložení volby
    Volbu se doporučuje potvrdit opětovnou identifikací (lze zapnout v nastavení) a to z toho důvodu, kdyby někdo zapomněl volbu uložit, aby to za něj (po případných žertovných úpravách) nemohl provést nikdo jiný. V případě 3. chybné identifikace se obrazovka opustí bez uložení a může se do systému přihlásit další uživatel. Volbu lze kdykoliv opustit bez uložení klávesou "-" (mínus).

Nastavení

V nastavení lze měnit cestu k datům, většinou na síťový server do kanceláře on-line, nebo na lokální disk v případě off-line varianty. Dále se zde nastavuje, po kolika dnech od dnešního data se bude smět odhlašovat a objednávat, tajný kód - heslo pro ukončení programu, zda započítávat zálohu do kreditu strávníka, povolení zadání ID čísla z klávesnice a zda má systém vyžadovat PIN či ne (v praxi se u objednávek volí vyžadovat).

Import a Export pro vzdálené výdejny - of-line instlace

Pokud budete chtít tyto položky využívat, kontaktujte servis, doporučíme Vám postup nejvhodnější Vaším podmínkám.

Konec

Objednávky se ukončí buď Alt+F4 nebo přes menu vyvolané lávesou F10, případně skrze tajný kód, který se nastavuje v nastavení objednávek. Nejjednodušší je ale nastavit čast automatického vypnutí a nemusíte se o nic starat.

zpět nahoru